5 Najbolj Pomembnih Smernic pri izbiri davčne blagajne ali POS Sistema

Kako izbrati davčno blagajno ali POS sistem?

Imeti POS sistem v poslovnem svetu, kjer se dnevno izvede več transakcij je zelo pomembno. Glede na poslovne zahteve vašega posla je pomembno imeti bolj enostavno davčno blagajno ali pa POS blagajno z več funkcionalnostmi.

Če želite pomoč kateri tip blagajne je najbolj prilagojen vašemu poslu, smo za vas pripravili skupek točk, ki vam bo pomagala izbrati pravi POS program ali davčno blagajno.

1. Pretehtajte zahteve glede velikosti in potreb podjetja pri izbiri davčne blagajne

Prva stvar , katero morate premisliti je kako veliko je vaše podjetje danes in kakšno pričakovano rast pričakujete. Pomembno je ali imate več tisoče artiklov razdeljenih po več oddelkih ali pa je vaše podjetje manjše z manjšim številom artiklov in storitev in še to le za omejeno območje poslovanja.

Pomembno je, da razumete kje ste trenutno z vašim poslom in kaj načrtujete v prihodnosti, da se lažje odločite kakšne so vaše potrebe za POS sistem.

Če je vaše podjetje večje z več artikli, si predlagamo, da si kupite POS sistem s čitalcem črtne kode in kodami artiklov za tekoč potek transakcij. Pri takšni pos blagajni je koristno, da se konstantno prilagaja rasti vašega podjetja. 

Raziskava trga v Sloveniji je pokazala, da veliki sistemi večinoma stanejo od 1000€ do 10.000 €. Medtem, ko je pa za manjše zaloge ter manjše število transakcij in povsem manj funkcionalnih zahtev dovolj že manjša cenejša pos blagajna od 50 do 500 €. Možnosti najema so vedno najbolj optimalne saj vam še večinoma nudijo osveževanje ob nadgradnjah.

2. Pazite na varnost pri izbiri davčne blagajne in POS sistema

Delo z gotovino, nakazili in elektronskimi bančnimi podatki je lahko velika skrb. Zato je pa pomembno, da vemo kaj iščemo in se pozanimamo glede varnostnih značilnosti POS sistema in dodatne opreme.

Varnostni predal vam bo zagotovil, da nepooblaščeno osebje ne bo imelo dostopa do denarja. 

Seveda na koncu še ne smemo pozabiti na funkcijo gesel s katerimi se lahko z lahkoto obvarujete pred nedovoljenim dostopom do denarne blagajne ali pa dostopa do pomembnih osebnih podatkov o plačilih in strankah.

3. Spoznajte prednosti beleženja zalog

Če vaše podjetje upravlja le omejeno zalogo, bi morala enostavnejša davčna blagajna zadoščati. Drugače je pa pri delu z velikimi števili zalog pomembno, da imate bolj dodelan POS sistem s funkcijo beleženja in avtomatskega upravljanja zalog.

Tako se bo avtomatsko sledilo dnevnim transakcijam in boste vedno obveščeni s kolikšno zalogo upravljate. Ta funkcionalnost vam bo prihranila veliko časa in preprečila, da bi vam brez vašega vedenja zmanjkalo zaloge. To je veliko bolje in zanesljivo, kot da morate šteti inventar sami.

4. Pretehtajte če potrebujete redne izpiske računov

Še ena stvar katero se morate odločiti je, ali bi raje uporabljali termični ali barvni tiskalnik računov. Začetna investicija pri termičnih tiskalnikih je dražja ampak vam lahko prihrani denar na dolgi rok. Zato ker termični tiskalniki uporabljajo vročino za tisk računov ne boste potrebovali kupovati novih kartuš za tiskalnike.

5. Premislite ali boste naredili nakup v trgovini ali pri specializiranem prodajalcu

Ko iščete navadno davčno blagajno z manj funkcijami je boljša izbira nakup v trgovini in tako vam bo lažje in hitreje obiskati bližnjo trgovino ali spletno trgovino in kupiti kvalitetno blagajno. Drugače če pa boste iskali termin »pos blagajna« na spletu pa boste dobili en skupen rezultatov, torej se vam bo ponudilo več možnosti. Nekateri kupci celo iščejo in kupijo rabljene produkte za nižje cene.

Ko pa iščete izpopolnjen POS sistem pa je bolj pametno kupiti pri prodajalcu. Večinoma se vam bodo ponudili različni paketi s svojim cenikom, ki se bodo prilagajali vašemu podjetju.

Bodite pozorni na naše smernice, ki vam pomagajo pri nakupu blagajne. Pameten nakup blagajne se bo prilagajal potrebam vašega posla in proračuna.

Po implementaciji, boste takoj zaznali večjo učinkovitost v vsakodnevnem delovnem procesu  in hitrejšo izdajo računov. To pomeni boljšo produktivnost in bolj vesele stranke, s katerimi opravimo transakcije brez težav.